Perge’deki antik çeşmeden 1800 yıl sonra su akmaya başladı

Perge Antik Kenti’nde Tarihi Çeşme Yeniden Su Akıtmaya Başladı

Antalya’nın 18 kilometre doğusunda, Aksu ilçesi sınırlarındaki Pamfilya bölgesine başkentlik yapmış Perge Antik Kenti’nde, 1946’da başlayan kazı çalışmaları günümüzde Prof. Dr. Şebnem Sedef Çokay Kepçe başkanlığında devam ediyor. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan antik kentin en görkemli tarihi çeşmesi Kestros’ta su akıtma işlemine yönelik 2 yılı aşkın süren çalışmalar sonuç verdi.

APOLLONİOS’UN MEMLEKETİ

Yunan matematikçi Apollonios’un da memleketi olan Perge Antik Kenti’nde, Roma döneminde İmparator Hadrianus tarafından 2’nci yüzyıla tarihlenen Kestros çeşmesi, 1800 yıl sonra tekrar su akıtmaya başladı. Antik çeşmede yapılan su akıtma çalışmaları başarılı sonuçlanınca çeşmeye su çekildi.

1800 YILLIK ÇEŞME

Perge Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Aytaç Dönmez, çeşmenin su sisteminin çalıştığını gördüklerini belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle hayata geçirdiğimiz proje sayesinde İmparator Hadrianus dönemine ait Kestros Çeşmesi, 1800 yıl sonra tekrar suya kavuştu” dedi.

TÜRKİYE’DE SU AKAN ÜÇÜNCÜ ANTİK ÇEŞME

Dr. Dönmez, Türkiye’de Sagalassos ve Kibyra antik kentlerinin ardından Perge’deki Kestros çeşmesinin de su akıtan antik çeşmelerden biri olduğunu belirterek, çeşmenin özgün yapısını ve çalışma prensibini açıkladı. Restorasyon çalışmalarının ise ilerleyen zamanlarda gerçekleştirileceğini vurguladı.

ANTALYA TURİZMİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Perge’deki Kestros çeşmesinin turizme katkısını ve yapının önemini vurgulayan Dr. Dönmez, çeşmenin aynı zamanda bir kapı yapısı olduğunu belirterek, suyun canlandırdığı yapıyla Perge Antik Kenti’nin özel bir yapısı olduğunu ifade etti. Restorasyon çalışmalarının ardından çeşmenin çekiciliğinin daha da artacağını belirtti.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top