Çocukların Ekran Bağımlılığı Aile İlişkilerini Nasıl Etkiliyor?
AYSEL BOZAN YILMAZ- Teknolojinin içine doğan yeni nesil için internet, sosyal medya, bilgisayar oyunları hayatlarının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak bu durum çocukların sağlığı ve gelişimi üzerinde ciddi riskler oluşturuyor. Artık bağımlılık boyutuna ulaşan bu durum, hastanelerde tedavi gören çocukları bile etkiliyor.
Çocukların ekran bağımlılığı aile içi ilişkileri de olumsuz yönde etkiliyor. Siber güvenlik şirketi Kaspersky’nin yaptığı ankete göre, Türkiye’de ebeveynlerin %31’i çocuklarıyla çatışma yaşıyor ve bunun nedeni çocukların çevrimiçi hayata olan bağımlılığı. 5 bin ebeveynin katıldığı ankete göre, çatışmaların en büyük nedeni %67 ile çocuğun cihazlarla geçirdiği süre olarak belirlenirken, çocuğun izlediği içerik ise %35 ile ikinci sırada yer aldı.
Psikologlar ve aile terapistlerine göre, pek çok ailede çocukların ekran bağımlılığı, çatışmaların en büyük nedenlerinden biri haline geldi. Bu durum sadece çocuklarla aile arasındaki ilişkiyi değil, eşler arasındaki ilişkiyi de olumsuz etkileyebilir hatta boşanmalara bile neden olabilir. Bu sorun, uzmanlar tarafından ele alınarak çözüm bulunması gereken bir durumdur.
‘Hastaneye yatanlar oluyor’
Uzman Psikolog Aynur Sayım: “Neredeyse her ailede ekran bağımlılığı sorunu yaşanıyor. Sosyal medyanın içeriğinin etkisi de oldukça büyük. Ekrandaki uyaranlar, ödül kavramını içerir ve çocukların beynini uyararak bir ödül mekanizması oluşturur. Ebeveynler, öncelikle disiplini sağlamalı ve sorun disipline çözülemezse, psikolog ya da çocuk ergen psikiyatristiyle çalışmalıdır.”
‘Boşanmaya kadar varabiliyor’
Uzman Psikolog Kerem Gümüş: “Bağımlılıklarda sıkça görülen yoksunluk sendromu, dijital bağımlılığı olan çocuklarda teknolojiye erişim engellendiğinde kriz davranışları şeklinde kendini gösteriyor. Aile içindeki çekişmeler, eşler arasında iletişim kopukluğuna neden olabilir ve zamanla boşanmaya kadar gidebilir. Bu nedenle, teknoloji kullanımını yönetmek için sağlıklı aile kuralları oluşturulmalı ve uzman desteği alınmalıdır.
‘Alternatif dünya sunun’
Psikoterapist Gökhan Ergür: “Çocuklar ekran bağımlılığından fiziksel, sosyal ve akademik açıdan etkilenir. Bu durum, ailelerle çocuklar arasında çatışmaya neden olabilir. Çocukların ekran sürelerine sınırlama getirilmesi ve alternatif aktivitelerle desteklenmesi gerekir. Ayrıca, çocuklara gerçek dünyada zaman geçirmeleri teşvik edilmelidir.”
‘Dijital bağımlılık boşanma nedeni’
Avukat Kardelen Yarli: “Artan dijital bağımlılık hem çiftler arasında hem de çocuklarda tartışmalara neden olabilir. Bu durum, eşler arasındaki ilişkiyi zorlaştırabilir ve aile huzurunu bozabilir. Bu nedenle, ailelerin dijital bağımlılığa karşı önlem alması ve gerektiğinde uzman yardımı almaları önemlidir.”